Калина Коси

Викенд „кралица“

Женски викендашки размисли, пропратени со по некоја сочна пцовка. Сабота рнташ, чистиш цел ден, раскренуваш испопаѓано во текот на неделата. Усисивачи, крпи, прашини. Недела, го средуваш раскренатото, ги двоиш алиштата што биле испопаѓани таму ваму по принципот „кај паднало...

Што направиле бре луѓе овие?!

Влагам у ходник. Иде накај мене една со минич до… со ептен краток минич, стегната у корсет, градите нормално пуш ап, 10-ка штикла, мислиш од шипка се симнала! Колешката до неа со истапирана коса 20 сантима над черепот, уплав да те фати. Потаму две-три така попри...

Црвени цветови

Има една жена што поминува од време на време со децата во маало, собира алишта, обувки, што ќе ѝ дадеш, не пребира. Сум ѝ давала во неколку наврати по кеса омалнати детски алишта и кондурчиња. Ги ослободував на тој начин плакарите. Убаво ми доаѓаше помислата дека не сум ги фрлила...

Грешка

Моето дете алергично на прашина, моето на глутен, моето на лешници, моето на јагоди, моето на млеко, моето на сонце, моето на тополи, моето на ветер, моето на мачки, моето на кучки…! Пред 30-тина години кога јас бев дете, никој на ништо алергичен не беше. Ни на мачки, ни на...

Бајка

Утрово на Фејсбук осамна интересна слика. Млад татко со букет цвеќиња во рака, преку оградата на Гинекологија разговара со неговата штотуку породена сопруга. Тажно. Зошто? Зошто жената што ќе се породи на Гинекологија да не може да прими букет цвеќе, да си го стави во...

Лицемерие и хипокризија од невидени размери… па дури и кога за живот се работи!

Стојам на каса во аптека и чекам една жена да заврши со рецептите. До мене од лево наредени кутивчиња презервативи. Најевтините 69 денари, следните 87, а на Дурексот воопшто и немаше цена, верувам не се помалку од 100 денари. Пакетче 3 во 1. Па си помислив, колку деца и м...

Ви се крка цијанидче, а?

Валандовчани, Босилчани, ви се крка цијанидче, а? Она, што се користи при обработка на злато, е тоа, отровчето! Предизвикува срцеви и невролошки проблеми, трајна ментална пореметеност како краен исход. Или жива, многу штетна, ако сте чуле? Предизвикува глувост, слепило, лупење ...

Потрага

Си излегуваш да се прошеташ, на воздух малку. Ај на кеј, да те фати Вардарецот. Помалку гужва, полесно се дише. А сликата иста како и на било кое друго место. Да приседнеш, немаш каде. Првата клупа искршена скроз. Втората измачкана со сомнителна содржина, ако седнеш, ...

Не научивме и не научивме!

На народов наш напатен не му треба бесплатна автобуска карта, лекување во бања, компјутер, зимување или летување! Оти тоа е етикета! Тоа е милостина! Како не разбирате? Старите не сакаат да се возат во автобус само во вторник и петок, кога сите попреку ги гледаат, кога сите...