Јовица Ивановски

Во првата секунда од Новата Година

Уште не е зима а времето сепак не ни штима. Сакате да одиме во лов на пеперуги и на ретки пролетни цутови? Не, заборави, тука е што е. Ќе ја тресеме есента од костените, студот од коските. На маглата ќе ù ги врземе очите, ветерот ќе го обесиме на дабот. На снегот ќе му посака...

Утрешнината е за утре

Овој ден, овој час, дури и оваа секунда што ти се протна меѓу два збора. Важно е секое отчукување на срцето, ударот на времето, мигот во кој тапанарот преку палката е споен со барабанчето. Секој потег, замав со главата, трепет на трепките кои трепкаат дваесет и пет п...

Никогаш на ниту еден партиски митинг

Фото: Република На 14.06.2013. за првпат во животов мој бев дел од група убави, градски луѓе, кои од естетски побуди, споени во жив синџир (статично оро) симбилично го гушкаа ГТЦ. Се почувствував горд, викав и скандирав, ме понесе искреноста, добрите вибрации на раз...

Оправдано безгласен

Сè помалку имејлови и скапани тел. разговори. Сè помалку средби и преговори. Во кафеана не пијам кафе. Во кафуле се плашам од првиот јегер и од последната Б52-ка. Не одам на слави, коктели, приеми. Знам каде ми е местото дури и кога ми е убаво дома. Не повлечен во се...

Една прикладна, сончева и сплитска

Ма, безобразни Гради, газови… Шетаат со сите тристасончеви денови во годината. Мазни кожи, маслинки на кои треба да им се извади маста. Фустанот е излог на телото. Од доланата облека нема подолна, а од она под неа нема ништо послатко. Сексот, овде, е само привид при дркање....

Ѓубрето што го носам цел живот

Не ставам тетоважи, ги имам од моите претци, втиснати ми се до кај што игла не стига. И еден куп карактеристики што не би сакал да ми ги поменат ни на помен. Обележан сум од раѓање а таков и ќе заминам. Треба да си купам гробно место над некое езеро. Или, пак, можеби дотогаш ...

Скопје

Скопје, внимавај кога правиш шпага над реката Вардар да не си ги скршиш мадињата од камениот мост! Твоите улици се полни со просјаци и простаци, во твојата зоолошка животните штрајкуваат со глад (што не мора да значи дека имаат политички амбиции). Скопје, твојот градски пар...

Секој е бетер од некој

Нема човек кој не е заебан, вака или онака. И најдобрите во душа имаат еден куп мани. Потрагата по идеален човек, секому, би требало да заврши на осумнаесет години. Кажи ми еден совршен да му ги скршам забите! - рече Путец и смени кафеана. Нема таков. Единки, самобендисани и...

Со сламка во уста

Секоја планина има подножје, секое подножје, ливада под нозе. Сонцето е зрел есенски плод стасан за берба. Испружен, со дланки под глава и со сламка во уста се виѓаваш себеси и кај што не си. А секаде те има: слегуваш по падините на врвот освоен со очите (бавно како сол...

РИТУАЛИ

Ритуали, мозочни протоколи, постапки со кои секој ден одиш по стапките на претходниот. Легнувањето на десната страна ти гарантира будење, станувањето на десна нога, успешен ден. Рутински гестови со кои божем избегнуваш ризици што може да му го пореметат ритамот на твојот сигуре...