Драган Таневски

Мајсторе, шиеш ли капути по мерка?

- Мајсторе, шиеш ли капути по мерка? - Шијам дечко, ама имаш купечки. Дури и поевтини искачаат. - Нејќам од тие мајсторе. - Оти бе пиле? Шо им фали? - Купив еден лани ама не го носам. Ги правеле за самци. - Како тоа за самци? - Тесни им се џебовите мајсторе. Само едн...

Неизречено

Знам едни луѓе брат… Немаат многу, ете, кожата на нив и некое парталче. Ама никогаш не се жалат. Срцето им е стално наместено на сакање. Сто пати ќе те прашаат како си. Како сте по дома. И у очи гледаат право брат, мислиш душата ти ја читаат со тие очи...

Знаеш што ми е уметност?

Знаеш што ми е уметност? Уметност ми е кога во толпа дотерани и намонтирани девојки ќе ја забележам онаа во фармерчиња и маичка. Уметност ми е кога сите бегаат од дождот, а еден човек без чадор си оди пополека, со една блажена насмевка на душата. Уметност ми е кога деца...

Мамо

„Боже… само да зачука уште едно мало срценце во мене. Се ќе сториме Боже. Се ќе сториме за една малечка ѕвездичка од Твоето царство. Еве, ако треба и онаа најмалечката. Ние ќе ја пораснеме потоа. Ќе ја храниме со љубов и ќе порасне. Една ѕвездичка Татко. А ти ги имаш многу....

Seen

Овој феномен му е познат на светот многу, многу пред да се појави на фејсбук. Невозвратени пораки, неодговорени писма… изѕвонување на телефонот до крај или додека не се вклучи секретарка и мал милион слични појави. Ништо ново. Но, интересно е дека seen не значи се...

Вистинскиот ќе ти помогне да ги оствариш своите соништа

Си слушнала кога рекле – вистинскиот ќе ти помогне да ги оствариш своите соништа? Не бејби, заборави го тоа… Вистинскиотќеги сонува заедно со тебе!

Сендвич со облак

Небо горе Небо долу Во средина – облак Од горе – сусам од ѕвезди Од долу – чинија од поле И салфетка од шума Не грицкај како глушец Загризи крупно и храбро Загризи...

Минион

Татко и и’ подаде еден голем балон со ликот на едноокиот минион. Теона потскокна од радост, бидејќи многу ги сакаше минионите. Си играше со него но во еден момент несакајќи го испушти и тој полета нагоре. Не и ни мафна со рака. Не ја ни погледна. Таа почна тажно да ли...

Немаат многу кукле, ама тоа малкуто што го имаат ги прави најсреќни на свет

Некој кукле, ќе ти го накити вратот, рацете, прстите со злато. Ќе ти го наполни џепчето, гардероберот, масичата за шминки… ама душичето празно ќе ти го остави кукле. А ти ќе мораш да се смешкаш и да изгледаш среќна во неговото БМВ додека шишките ти ги дува ветерот… ...