Драган Таневски

Зетко, стани, имаме муабет ја и ти

- Зете… зете… – го плескаше по образ за да го разбуди. – Зетко, стани, имаме муабет ја и ти. – Упорно го будеше. - Кај сум… тој полека отвараше очи - Еееете така бе зетко, отвори ги очињата. У подрумот на викендицата сме. - Зошто си ме врз...

Струмичка Мастика

Седеше на подот, докрајчувајќи ги последните капки од струмичката мастика. Последното шише што му остана од дедо му. Дедо Ѓоко беше еден од најстарите мајстори во Грозд Струмица, и според зборовите на неговите колеги – единствениот вистински мајстор на занаетот. Т...

Не и се лутете што цел ден го поминува на прозорец

Не и се лутете што цел ден го поминува на прозорец. Таа не е како оние кои берат туѓа грижа и живеат туѓи животи. Не е како оние што водат прецизна евиденција на туѓите грешки. Не е таква она. Туку, си поигра животот со неа. Грубо си поигра. Проба љубов на рана возраст. Лудо ...

Одма те познав „бе брат“ – посебно го нагласи тоа „Бе брат“

- До каде? - До Сити мол - Ти не си тој писателот, Драган Таневски? - Да, јас сум… – пријатно ме изненади таксистот. Немаше повеќе од 30 години. Имаше блага насмевка, од оние шо цело лице им се развлекува од уво до уво. - Одма те познав „бе брат“ – посебно...

Живот без сакање-живот ли е?

Среќен човек да си засакаш кукле. Среќните луѓе не наоѓаат маани. Тие научиле дека намќорите никого не сакаат. Ситничарат и мрморат, ти ја полнат душата со отрови. Затоа, среќен човек да си засакаш. Дека среќниот човек и тебе ќе те прави среќна. Среќниот човек ќе ти ги избр...

Квалитет

Луѓето се направени од ултра-квалитетен материјал. Творецот не си играл рулет кога ги создавал. Многу често се случувало некој од кого сите кренале раце да се освести и да стане сушта спротивност на она што некогаш бил. Дури и да постигне многу големи нешта. Се е до мотивацијат...

Што сум јас?

Што сум? Хомо Сапиенс? Што знам… можда и не Поише личам на гризли посебно кога гушкам Или анаконда посебно кога бакнувам Што сум јас? Kлукајдрвец Посебно кога си ја мавам главата од ѕид кога ќе заглавам со некој стих Или гепард кога трчам по тебе и обавезно те стига...

Мајсторе, шиеш ли капути по мерка?

- Мајсторе, шиеш ли капути по мерка? - Шијам дечко, ама имаш купечки. Дури и поевтини искачаат. - Нејќам од тие мајсторе. - Оти бе пиле? Шо им фали? - Купив еден лани ама не го носам. Ги правеле за самци. - Како тоа за самци? - Тесни им се џебовите мајсторе. Само едн...

Неизречено

Знам едни луѓе брат… Немаат многу, ете, кожата на нив и некое парталче. Ама никогаш не се жалат. Срцето им е стално наместено на сакање. Сто пати ќе те прашаат како си. Како сте по дома. И у очи гледаат право брат, мислиш душата ти ја читаат со тие очи...