Драган Спасов Дац

Некогаш

Некогаш лампионите имаа друг сјај, сијаличките по елките светеа поблескаво, мандарините имаа друг облик, парфемите ти го бодеа срцето, смолата не можевме да ја исчистиме од рацете, снегот имаше друг вкус, белината имаше друга боја, маглата беше пат во непознато, оганот знач...

Со добрите жени секогаш си на чисто брат

Има добри жени брат. Не ми викај дека нема. Само не се рекламираат нападно. Не дека се тивки или безгласни. Гласни се, ама пријатно гласни. И не дека се баш мирни и повлечени. И они се беснотии. И они имаат црви во га*от, и они прават лудории, ама некако слатко и со сти...

Сакам да…

Сакам да пијам лимонада од Лимунаџилница, сакам да пеам навечер по улиците на Карпош, сакам да јадам сладолед Снежец од Млекара, сакам да одам во диско Мусандра, сакам да јадам чорба од Хотел Карпош и да ме служи Раф, сакам во лето да се бањам во езеро Треска, сакам во зима да се...