Средина на Ноември

pusenje

Религиозноста не е наследна,
исто како и талентот за уметност.
Смрзната бања, од носот капе вода.
Наутро шака апчиња, навечер ракија.
Рутините се линеарни, животот кружен тек.
Собните цвеќиња на терасата чекаат
температурата да падне под нула.
Покрај кејот трчаат вербата и надежта.
Ноември е секој божји ден месецов.
Прошетката по идеи завршува
со кристално празноумие.
Суви лисја ко паднати мисли
што заслужуваат да се газат.
Во кафеаните не се пуши одамна.
Чист воздух со чад од ќумбе и реа од кујна.
Пушачите надвор цупкаат во место
и разговараат за уметноста
како за вечна пролет.

Можеби ќе ве интересира повеќе од истиот автор

(Посетено 218 пати, 1 денес)
Јовица Ивановски
Автор
Јовица Ивановски на Facebook

Поврзани Статии

Оставете одговор

*