Женски рулет – петти дел

„Знаеш дека ова не води на арно, нели?“ – рече Тања и го испи шотот виски. „Кога идело пиење на арно па и ти?“ – одговори Кире и го повтори ритуалот. „Тогаш може да направиме еден човечки муабет?“ „Не сум спремен за муабет, не сум доволно пијан.“ „Порано можевме...

Женски рулет – четврти дел

„Леле не ми се верува дека одиме на девојачко кај Тања!“ – радосно викна Кате. „Потивко бре ќе не слушне дека доаѓаме, козо една“ – луто искоментира Фросина. „Мене не ми се верува дека ќе се мажи за шупакон, ама ајде, да не серам. Никогаш не сфатив зошто не си се најдоа со Кире...

Женски рулет – трет дел

„Вечер сме кај Тања на роденден, само да те информирам,“ – рече Тијана пред да спушти телефон. „Ти да не си ретардирана?“ – луто ја праша Кире. „Каква црна Тања, нели ти реков дека ми скара уште онаа вечер и дека не зборуваме.“ „Епа очигледно не ти се лути повеќе,...

Женски рулет – втор дел

Наредниот ден Кире се разбуди со страшна главоболка. Само што ги отвори очите светлината му причини уште толку проблеми. Тибам сонцето скапано, си помисли и стана експресно да ги спушти ролетните. Фрли поглед низ собата, хаос беше. Кој ѓаол ме тераше да пијам толку вино кога ...

Женски рулет – прв дел

Кире отсекогаш знаеше дека е различен од другите. Имаше нешто во него што го одвојуваше од нормалните луѓе, нешто што постојано го кочеше да се вклопи во средината во која живееше, но никогаш не знаеше што точно беше тоа. И врските и односите со пријателите му беа чуд...

Исповеди на еден Психотичен Ум – десетти дел

„Ти текнува ли колку бевме невини кога бевме деца?“ – носталгично праша Симон. „Па не знам дали бевме баш невини и дали бевме баш деца?“ – низ смеа одговори Марија. „Добро де, знаеш на што мислам. Генерално нерасипани, прилично фокусирани на моментални потреби, без забегу...

Исповеди на еден Психотичен Ум – деветти дел

„Од што најмногу се плашиш на светов?“ – праша Антонија. „Од моето нетрпение, избувливост и бегање од вистината“ – како од пушка одговори Симон. „Можеш да ми дадеш пример?“ „Во времето кога се гледав со Тања постојано го правев тоа. Ќе се скараме и нула трпение. Пробувам ревносно...

Исповеди на еден Психотичен Ум – осми дел

Нели е клише што секогаш врне кога човек пати? Клише се пуно работи, само не начинот на кој размислувам јас. Тој е оригинален. Толку оригинален што сам си се чудам како можам толку упорно глуп да бидам. Пример сакаш? Ех, примери имам на претек, брат, решение за болеста не...

Исповеди на еден Психотичен Ум – седми дел

Немаше ни кафе каде да нарача. Седеше како акмак на железничката станица и не знаеше што да прави со себе. Почна да го фаќа нервоза, почна да грицка нокти. Се забележа што прави по некое време и престана. Боже, колку беше нервозен. Анксиозност го пукаше и не знаеше што попрво д...