Докторот

- Докторе, тука ли сте? Ми треба помош. Докторе, одговорете на поракава ако сте до компјутер, исклучен ви е телефонот. Докторе, во рака држам жилет, малку фали… одговорете проклет да сте… докторе!!! - Зошто ви е жилет? - Тука сте!!! Фала Богу!!! Мислев дека е гото...

Татко е…

Татко е оној што не живее за себе туку за тебе. Татко е оној што ти менува пелени додека цревата му се превртуваат од „тортата“ што си ја направила. Татко е оној што те придржува додека ги правиш првите чекорчиња, бришејќи си ги солзите скришно. Татко е оној што има едни широки и...

Ги сакам благодарните луѓе. Оние кои се радуваат на ситници

Ги сакам благодарните луѓе. Оние кои се радуваат на ситници. Не знам, тие ми се некако најубавите луѓе. Дури ти е некако мерак да им дадеш нешто, само за да им го видиш изразот на лицето. Како на некој мистериозен начин душата да си ја ставаат на лице. Ќе им се развлечат ...

Жена не можеш да сакаш делумно. Или цела или ич.

Жена не можеш да сакаш делумно брат. Или цела или ич. Тоа значи да ја сакаш и кога ќе ја фатат будалите. И мрачните. И тажните. И кавгаџиските. Можеби највеќе па баш тогаш. И кога ќе ја изгуби вољата за живот, ти да го пребараш цел свет, да ја најдеш и да и ја вратиш. Ќ...

Цената на еден успех е илјада неуспешни обиди

Луѓето со немирен дух се обично луѓето кои највеќе ќе успеат и највеќе ќе потфрлат. За нив не постои „безбедна варијанта“. Тие не одат на сигурно. Не одат по обележана територија, по познатите и добро истражени патишта. Немаат резервен план. Одат на се или ништо. Тоа се тие к...

Брза помош

Некои луѓе се баш такви. Како насловот. Сврти им на телефон, прати им порака, па дури и викни од другата соба и еве ти ги тука нацртани, спремни да помогнат. На готовс. Се препознаваш? Види, со луѓето „брза помош“ работите стојат така… согоруваат за другите, но многу ретк...

Забранет збор

Понекогаш се прашувам, што им е на младиве што остануваат будни навечер, а го преспиваат денот… После си викам – „Добро, си го видел ли ти светот преку ден?“ Стварно брат… на што личи светов преку ден. Диви ѕверови растрчани по плен. Чудовишта расположени са...

Знаеш што е супермоќ?

Знаеш што е супермоќ? Скршен човек да составиш. Тажен да насмееш. Очаен да утешиш.

Ќе мораш брзо да научиш дека животот има една голема вага

Убаво ти е кога те сакаат? Кога ти посветуваат време? Кога си во центарот на нивното внимание? Види, луѓето тоа го прават на бебињата. А бебето ќе се насмевне и ќе им ги стопи срцата. Бебињата така плаќаат за сета грижа, љубов и внимание. Но, кога ќе пораснеш, насмевката веќе н...

Со добрите жени секогаш си на чисто брат

Има добри жени брат. Не ми викај дека нема. Само не се рекламираат нападно. Не дека се тивки или безгласни. Гласни се, ама пријатно гласни. И не дека се баш мирни и повлечени. И они се беснотии. И они имаат црви во га*от, и они прават лудории, ама некако слатко и со сти...