Цел кафич ја третираше како народна умотрворба…

Чаршиски муабет… Особа1: Кај си бе море? Особа2: Еве бе, од кај матичната па кафенце да пијам. Особа1: Шо ти бидна бе, да не закачи антракс? Особа2: Не бе, рутински преглед, систематски од работа. Особа1: А која ти е матична бе? Особа2: Тања бе, на Зоки инспекторот жена му....

У нормален свет: Мајка ти дознава дека дуваш…

У нормален свет: Мајка ти дознава дека дуваш, се тресе, клука Лексилиум и Хелекс и пријавува у полиција. Полицијата доаѓа, ја носат на мочање и информативен разговор и ја товарат за употреба на тешки дроги. Се заебавам, у нормален свет н...

Одамна не сме се помолиле за никој па еве: Поводи за #PrayFor низ македонските градови

Одиме: #PrayForСветиНиколе. И соборнио храм Мечкуеска Куќа. #PrayForГевгелија. И пломбирај Грци. #PrayForБерово. Клиси и Блек Сабат. И некултура. #PrayForСтрумица. И фор Вицето. #PrayForКуманово. E класика. #PrayForСкопје. И лапај си. #PrayForБитола. Утре ќе направам све...

Имам нешто да им порачам на овие шо сакаат да ги тргаат спомениците – Кирил Стоименов

На овие шо планират да ја ги тргат спомениците, имам да и порачам неколку работи: Ај ако може пет свински пастрамајлии, винстон црвен и четири литра вранец на улица Борис Трајковски, број...

Македонија во 3350-та година

3550-та година, пост-апокалиптично доба. Цела планета Земја е у руини, пепел и јагленосани остатоци од катаклизмичниот удар. Атерираат вселенски летала, а од нив излават комшии од некој друг универзум. Дошле да испитаат шо имало тука пред да настапи конечниот крај слушале мно...

Воз, поспаниот воз за Харков.

Не мора да значи дека ако се возеш у воз и си буден, дека си возбуден.

‘Дечки, ја немам Инстаграм!!!’

Гледам пред мене три девојчиња на возраст од околу 14тина години, како шетајќи прават есенско-идиличен самослик, интернационално попознат како ‘Селфи’, или што би рекле припадниците на ромската етничка мањина – ‘Силви’. Откако ја утертипија права...

Урбаните легенди по градчињата ни рурални!!!

Нашата мила Македонија има триеспет градови. И у сите тие триеспет градови вртат едни исти приказни, исти урбани митови и легенди. Содржина: Некоја невероватно спектакуларна ситуација што (проверено) се има случено на ‘едни луѓе’ ама никогаш на вас. Прим...

‘Дете, дај нов чаршав’ е едини политички спас за Македонија – Кирил Стоименов

Кафанска нација сме си, колку и да глумиме прогресивци, напредњаци и слични њаци со подочњаци. Мада кафаната е колевка на авангардната култура, или поточно била, за разлика од денешните ‘пилешки прсти-бунар-и-лош-синтизајзер-анаранжер’ бахиналии, но тоа е некоја друга...

Стварно не знам зошто играм спортска! – Кирил Стоименов

Пишувам тиќет спортска, а сфесен сум дека се разбирам у пријателски утакмици како шо Лазар Бараков се разбира у банџи-џампинг!!!