Убав чоек до себе да имаш

Да си најдиш чоек рамен на тебе кој ќе ти ја љуби и сенката кој и својата во твојата ќе ја гледа и да те чува ко капка вода на рака ко жеден чоек во пустина да те гледа ко да си му зеница ко да си нешто што не видел никојпат таков чоек пиле да си најдиш кој нема да ти се пл...

Да му бидиш дом на тој шо го сакаш

Ако дом не му дајш на чоек ништо не си му дала ништо! зборојте се ветар и магла допирот се одмива и кожата стареј песните не ќе ти живеат вечно ама домот… огништето ќе остани да грее и кога жарот во него ќе изгаси зато на чоек дом да му дајш и не да му наместиш одаја чу...

Не е дека јас без тебе не можам

не е дека јас без тебе не можам ех, како што би рекле старите дека без секој се може и дека човек со човек сраснат не е дека секој сам се раѓа и сам умира ех не е дека јас сум од твоето ребро создадена а дека ти си мојот јаболков грев или дека без тебе не би се снаоѓала не е дека...

Не кажувај му лаги на чоек

Не кажувај му лаги на чоек Не го труј, душата не му ја погани Оти тешки се лагите Како во чаша полна убо бело вино Долу тонат и се таложат И со секоја нова виното истекува Та после чоек пие само отров Не му лепи на чоек лаги во душата Оти бисери му земаш А внатре ќумурчињ...

Прости ми Оче, грешев!

Прости ми Оче, грешев! ете, не сум верник во црква немам влезено којзне од кога верско календарче ниту имам ниту знам што да гледам внатре не постам во петок а да сум искрена не знам ниту да се прекрстам а да не се запрашам дал одлево-надесно беше или… оти уште се прашува...

Колку е потребно за среќа?

Колку е потребно за среќа? колку треба за да ти игра срцето и очите со смеа да ти се наполнат да ти биди убо во градите лесно и спокојно ко облак во нив да имаш ама не од алчност од “дај, многу дај” од тоа душите ни патат од стрвност за најаска до блуење за напивање до опивање за...

Нема лесна самотија, ниту лесна љубов

Ниту една осама лесна не е ама ми се чини дека нема потешка од онаа на која сам ќе се осудиш да ти замрзни срцето и околу душата ѕид да крениш оти тој ништо не го руши освен ако еден ден сам не ти текни дека не само што никој да влези не можи туку и ти да излезиш веќе не са...

И тој терсене ко мене

Од немукает така баба ми велеше е така од немукает и јас ќора оти умот кај тебе ми беше (улава жена!) и при очи ништо не гледав никого ниту него а тука бил цело време додуше и тој терсене ко мене збор-алтан тука-а го нема ама питом и кроток убав чоек и низ годиниве да соб...

Драга моја 2015

Драга 2015 ти простувам за сиот бол сервиран во порцеланско чиниче декориран со разни дребулии натокмен со солени додатоци и озгора златно лајче еве ти простувам и за самотијава (за која искрена да бидам, виновна е и 2014) за ноќите минати на пенџере и џарење во уличните светла а...

Кога љубовта на раце ти венее

Има ли нешто поболно од тоа Жив чоек да закопаш Во душата своја гробно место да му направиш И внатре да го сместиш Иако уште срцето му го слушаш Бие исто како твоето И одекнува Нешто ти зборува А ти само со косата се покриваш И не слушаш Не го слушаш како цвили и преколнува И...