Голем е патот од мене до тебе пиле

За да стасаш до чоек Многу пат треба да изврвиш За душата да му ја знајш За да си дозволиш својата да ја откриеш И срцето ширум да го отвориш За добредојде некому да посакаш Голем Голем и тежок пат се врви За чоек со чоек да се сплоти Оти не е љубов Она што на прв поглед кликнува...

Неосетно старееме еден покрај друг

И години ќе минат Неосетно ќе не’ жигосаат По косите и кај очите Со бели влакна и пајажинести смејалчиња Со уште по некоја болка во зглобовите И терсене табиет Неосетно старееме еден покрај друг Навикнати на мирисот на оној другиот До толку Што веќе не се душкаме ко кутриња А...

Има луѓе покрај кои цутиш

Има луѓе покрај кои цутиш Во чија сенка твојата удобно ќе се смести Како по калап да ви се напраени Како стар чоек на омилената фотеља ко ќе залегне За да дремне напладне дур радиото зуе во позадина Ко расфрлано цвеќе во градина Навидум без ред, а во совршена хармонија И цу...

Застоени луѓе и алишта не се чуваат

Има голем марифет во спастрување алишта Ете, на есен ги диплиш летните Ама полека и со усул Да не ги најдиш на лето згужвани Та ги ваѓаш зимските Ги протресуваш Ги ветрееш надвор на студот Запеглуваш таму кај шо треба И ги редиш во плакарот испрани Чисти, ко нови да ти се...

И за љубов треба чоек да го бива

Убо велеше баба ми Секој чоек за нешто го бива Ете, некој знај од игла и конец магија да стори Да ти извези убајни за окото да ти одмори Да ти ја пораби со среќа душичката Или Некој знај со железо валцер да игра Та го врти низ раце небаре кревка жена И туку наеднаш некој ук...

Да се плашиш од жена која молчи

Ко ќе и’ згрешиш на жена Моли Бога да ја отвори устата ко чорапа Ко ламја да почни оган да блуе Да ти вреска толку силно Шо и на комшиите страв ќе им биди Од вратата носот надвор да го извадат На жена ко ќе и’ згрешиш Во себе фала да и’ кажиш ако усните ги стисни И веѓи...

Жена уба на себе да си бидиш

Уба жена да бидиш Ама не да се натокмиш И црвило на образите да клајш Ниту руба нова свилена Ниту пак чевли светнати ти требаат Биди уба жена Биди среќна жена Која однатре ќе свети Ѓоа душата од сонце и’ е послана И низ очите сјајот да ти излегва Та ко ќе го опулиш чоек Да му г...

Како се живее без да ризикуваш

Како се живее без ризик?! Стуткан во куќата од полжав Со страв да ја извадиш главата надвор Да вдишеш длабоко и слободно Да застанеш со сета моќ што ја имаш И да излезеш на виделина На сонце и ветар И дождот да го впиеш Како Како се живее без да ризикуваш Без да се јадосуваш шт...

Душа не е за најаска

Да дајш љубов Ко храна за најблиските да спремаш За оние кои се од твоето цело-откорнати Ете, ними храна да им спремиш Или душата на тацна да им ја послужиш Со часови в кујна затворена Ко скромна домаќинка (што никогаш нема да станеш) Ама спремаш Оти тие ти се Оти за љубов е и со...

Ти и јас многу можевме

А можевме многу Ех, цел еден Универзум да создадеме А во него спокој и прашинки љубов И голи под модро небо да спиеме И по цела ноќ љубов да водиме Ко никогаш дотогаш, ко првпат да ни е Можевме многу Ти и јас можевме од ништо, се’ да создадеме Среќата сами да си ја зготвиме...