Прилепчанката и Германката

Дедо Митре од фиљан прилепско село за време на Втората Светска војна, ничим изазвано, се нашол во конц логор во Германија. Итроман по природа му се обратил на SS одговорниот: -Види дечко, јас немам врска со логори. Живеам во прилепско село, работам ниви и си имам рало. -‎Ок дечко...

Кочани – најтажниот паркинг за 2017та – Кирил Стоименов

И покрај тоа што патната инфраструктура у Кочани е праена за по еден стоеден у фамилија, или поточно десет до петнаесет стоедени у маало, или најточно петстотини коли у цел град, двете кочански ‘авении’ во централното градско подрајче беа дополнително стеснети со то...

Љубовта на клавиристот

После толку години возеше накај своето родно Крушево, сам. Покрај него одминуваа средените германски пејсажи, се белееја чистите села со покриви слични на удобни капи, чии прозорци и балкони ги красеа гроздови сардели како да покажуваа „еве вака се живее, еве ова е добра волја за...

Ги гледам овие од влада, нон-стоп се на отварања

Глеам овие од влада нон-стоп се на отварања, па ако сакаат успат да поминат, имам две тегли руска салата, никако не можам да ги отворам.