Пешна – природниот културен споменик што го заборавивме

Ако ги ѕирнете стандардните податоци за пештерата Пешна на Википедија, ќе дознаете дека се наоѓа во близината на Македонски брод и има најголем отвор на Балканот. Ама Пешна е многу повеќе од статистика. Пешна е место од легенди и место што дефинитивно треба да го став...

Дај младоста, љубовта и среќата!!!

Стар човек пред умирање бега од болница. Уште во пижами. Цефки му висат од раце, од нозе, од срце. Се лигави, подочњаци му течат на маица. Животот полека му бега низ уши и низ нос. Застанува позади тебе. Те фаќа за врат. “ДАЈ МЛАДОСТА, ЉУБОВТА И СРЕЌАТА!!!“ “Н...